Asperges

Let op! Wij serveren weer asperges vanaf 16 maart 2024.

Yes! Het is zover; wij serveren weer heerlijke asperges.

Maar wat is het verschil tussen witte en groene asperges en hoe gezond zijn asperges? In deze blog leest u alles over het witte goud. 

De oogst

Het asperge seizoen is al in volle gang. Heb jij ook al aspergebedden gezien langs de weg? Deze bedden zorgen ervoor dat de asperges beter groeien en dat het makkelijker is om ze te steken. Vaak zijn deze bedden afgedekt met folie. Dit zorgt ervoor dat de asperges beschermd worden tegen het licht, zo blijven ze mooi roomwit van kleur.

Asperges worden met de hand gestoken, dit gebeurd vaak als de zon op komt. Zodra de kopjes van de asperges boven de grond uit komen, worden de asperges zo snel mogelijk geoogst, zodat ze niet gaan scheuren of verkleuren. Asperges worden tot eind juni gestoken. U kunt bij ons tot en met 24 juni genieten van de lekkerste aspergegerechten.

strawberries, white asparagus, food-6108520.jpg
vegetables, asparagus, potatoes-7099928.jpg

Het verschil tussen witte en groene asperges

 

Witte asperges hebben een fijnere en mildere smaak dan groene asperges. Groene asperges hebben een ‘pittige’ smaak en ze zijn een stuk steviger. De witte asperge wordt geoogst als de groente nog geheel onder de grond zit. Bij de groene asperge vindt de oogst plaats wanneer de asperge al iets boven de grond uitsteekt. Het kleurverschil ontstaat door zonlicht.

Asperges en gezondheid

Asperges zitten vol met vitaminen, zoals vitamine K, C, B1 en B2. Daarnaast werkt de groente ook bloedzuiverend. De stof asparagine werkt bevorderend voor een lage bloeddruk. De asperge is dus echt superfood! Er is geen ander voedingsmiddel dat zo weinig calorieën bevat, maar tegelijkertijd goed is voor zoveel vitaminen en voedingsstoffen.

Trek gekregen? Dat snappen we!

Ga jij voor onze asperges met ham, onze aspergesoep of onze aspergesalade met gerookte zalm?

"Wist je dat de langste witte asperge ooit gestoken 3,11 meter lang is?"